5G ve 6G TEKNOLOJİSİ
Adını Generation (nesil) kelimesinden alan ve genellikle her yeni 10 yılda bir öncekine kıyasla yenilenen, hızlanan, ve bir çok teknolojiye kapı aralayan kablosuz telefon teknolojisi olarak da bilinen G teknolojilerinin ilki 1979’da Japonyada 1G olarak kullanılmaya başlandı ve 1982 yılında ise tam otomatik şebekelerin geliştirilmesi ile G teknolojisinin ilki olan 1G dönemi resmen başladı. Günümüzde ise elimizin altında en hakim olduğumuz ve çoğunluğumuzun kullandığı cep telefonu internet teknolojisi çıkışı 2009’da piyasaya giren 4G teknolojisine dayanmaktadır. 4G’nin hayatımıza girmesiyle telefonlarımızdaki akış hızı radikal bir şekilde artmış ve çevrimiçi bir çok aktiviteye de kalite kazandırmıştır.
4G teknolojisini 4.5G ve 2018-2019 yıllarında piyasaya sürülen ve geçtiğimiz temmuz ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yürüttüğü lansmanla Türkiyeye tanıtılan 5G teknolojisi takip etmekte. 5G kullanıcılarına çok daha hızlı internet ve 60 ila 120 kat daha düşük gecikme süresi (ping) vadetmektedir bunun yanı sıra henüz hayatımıza tam yerleşmiş olmasa da ilgili çalışmalarla birlikte hayatımıza kazandıracağı yenilikler fazlasıyla merak uyandırmakta.
Yeni nesil kablosuz internet teknolojisine geçiş anlamına gelen 5G, 4G’den sonra getirdiği yeniliklerle dikkat çeker. 5G ile gelen yenilikler şu şekildedir:
- 5G teknolojisi 4G’ye oranla 60 ila 120 kat daha düşük bir gecikme sağlar. Böylece sanal gerçeklik uygulamalarını kullanılabilir hale getirir.
- 5G teknolojisi, 10 Gbps ile 20 Gbps’lik hızlara ulaşabilir. Bununla birlikte evde kullanılan kablolu teknolojilere göre çok daha hızlıdır.
- 5G teknolojisi ile yalnız telefon değil eğlence, sağlık, hizmet ve otomotiv gibi sektörlerde büyük değişimler yaşanacağı belirtiliyor.
- 5G teknolojisi ile evler, araçlar, şehirler ve daha pek çok şey birbiri ile bağlantı kurabiliyor.
- Kapasitesi yüksek filmler indirmek 5G ile saniyeler sürecek ve yapılan canlı yayınların kalitesi artacak.
- 5G teknolojisi ile sürücüsüz araçlar trafikte yer alabilecek. Çevresindeki pek çok nesne ile bağlantı kurabilen bu araçlar; sensörler, trafik lambaları ve diğer arabalarla olan pozisyonları bakımından iletişim halinde kalarak, kendi rotasını belirleyebilen özelliklere sahip olabilecekler.
Bu heyecan uyandıran yenilik ve avantajlarla gelen 5G teknolojisinin hayatımız üzerindeki riskleri nedir? 5G ile yeni baz istasyonlarına, vericilere, uydulara vb. daha bir çok kurulum yapılması gerekmektedir. Bu yeni oluşum insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği görüşleri uzmanalar tarafından öngörülmektedir. Güvenlik önlemleri de 5G teknolojisiyle daha da arttırılması gerekmektedir.
Peki 5G’yi geride bırakarak Gelecek 10 yılda piyasaya sürülmesi beklenen 6G hakkında bizleri neler bekliyor?
- Nesil kablosuz internet teknolojisi olarak 5g’nin yerini alması beklenen 6g teknolojisinin ne olabileceğine dair bir tanım vermek için henüz erken olsa da söylenebilecek olan, 6G'nin veya altıncı nesil kablosuz iletişim sisteminin, 5G hücresel teknolojisinin halefi olduğudur. 6G ağlarının 5G ağlarından daha yüksek frekansları kullanabileceği ve bu sayede daha yüksek veri hızlarının elde edilmesini ve 6G ağının çok daha büyük bir toplam kapasiteye sahip olmasını sağlayacağı öngörülmektedir. Çok daha düşük gecikme seviyeleri ise kesinlikle bir gereklilik olacaktır.
Henüz sınırları belli olmadığı için tanımlanması zor olan bu teknolojiyi; kablosuz şirketler, akademisyenler ve araştırmacılar şu şekilde açıklıyor: ‘’6G; tüketiciler, araçlar, cihazlar ve çevredeki ortam arasında anında iletişime izin veren tamamen entegre ve internet tabanlı bir sistem olacaktır.’’
6G teknolojisi pazarının görüntüleme, varlık teknolojisi ve konum farkındalığı alanlarında büyük gelişmelere olanak sağlaması bekleniyor. Yapay zeka (AI) ile birlikte çalışan 6G bilgi işlem altyapısı, bilgi işlemin gerçekleşmesi için en iyi yeri belirleyebilecek; buna veri depolama, işleme ve paylaşma ile ilgili kararlar dahildir.
Gelecek on yılın devrimi olacak 6g ile ilgili dünyanın çeşitli yerlerindeki üniversitelerde çalışmalar sürmektedir.
KAYNAKÇA
- karel.com
- euronews.com
- fikrimucit.com